Klassiskt recept på Biff Stroganoff

Klassiskt recept på Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk rätt med mustiga smaker, mör biff och en krämig sås. Perfekt för både vardag och fest! Här får du receptet som garanterat blir en favorit.

Historien bakom Biff Stroganoff

Den ryska klassikern Biff Stroganoff har anor från 1800-talet och sägs vara döpt efter den ryska adelsfamiljen Stroganov. Rätten har spridits över hela världen och har fått många varianter, men grundidén är densamma – stekt biff i en smakrik gräddsås med lök, senap och ibland svamp.

Ingredienser (4 portioner)
  • 500 g nötkött (ryggbiff, lövbiff eller oxfilé)
  • 1 gul lök
  • 2 dl crème fraiche eller grädde
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk smör eller olja till stekning
  • Salt och peppar efter smak
  • Eventuellt 100 g champinjoner
Gör så här:
  1. Skär köttet i tunna strimlor och hacka löken fint. Om du vill ha svamp i rätten, skiva champinjonerna tunt.
  2. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta med smör eller olja. Bryn köttet på hög värme så att det får fin färg. Lägg åt sidan.
  3. Sänk värmen och fräs löken tills den blir mjuk och glansig. Om du använder svamp, låt den steka med tills vätskan dunstat.
  4. Tillsätt tomatpuré, senap och paprikapulver i pannan. Häll i köttbuljong och låt sjuda några minuter. Rör sedan ner crème fraiche eller grädde och låt såsen tjockna.
  5. Lägg tillbaka köttet i såsen och låt sjuda i cirka fem minuter tills det är genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
Serveringstips

Biff Stroganoff serveras traditionellt med ris, men det är också fantastiskt gott med potatismos, pressad potatis eller smörstekt zucchini för en lågkolhydratsvariant.

Variationer på Biff Stroganoff

Vill du testa något nytt? Byt ut nötköttet mot fläskfilé eller kyckling för en annan smakprofil. För en vegetarisk variant kan du använda svamp och quorn istället för kött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

Previous
Next
Subscribe